De Toshiba Estia lucht-water warmtepomp is een ‘alles-in-een-systeem’ dat ontwikkeld is als centraal verwarmingssysteem en daarnaast voorziet in huishoudelijk warm tapwater. Als extra voordeel kan airconditioning (koeling) eenvoudig geïntegreerd worden. Met lucht als energiebron wordt niet alleen de CO2 uitstoot aanzienlijk verminderd maar kan tevens fiks bespaard worden op de stookkosten.

 

 • De Toshiba Estia warmtepompen kunnen worden ingezet bij nieuwbouw maar kunnen in bestaande situaties ook als vervanging van, of aanvulling op bestaande systemen toegepast worden. Zo kan efficiënter en milieuvriendelijker in de verwarmings- en warm waterbehoefte worden voorzien.
 • De afstandsbediening, met uitgebreide weektimer, is eenvoudig in gebruik.
 • Huishoudelijk warmwatervoorziening tot 75ºC met ingebouwde anti legionella schakeling.
 • Standaard geschikt voor koeling.
 • Uitgebreide functies zijn beschikbaar zoals silent modus en buitentemperatuur afhankelijke regeling van de watertemperatuur.
 • De terugverdientijd van een Toshiba Estia warmtepomp is minder dan 5 jaar.
 • Installatie zonder hak-, breek- en graafwerk. Flexibel systeem voor vrijheid in plaatsing en discrete afwerking.
 • Verwarming tot -20°C buitentemperatuur. Als het CV-systeem bij moet springen verdeeld de Estía regeling de capaciteit zo efficiënt mogelijk over de beschikbare systemen.
 • Uw interesse gewekt? Klikt u hier.

De Toshiba Estia Powerful lucht-water warmtepomp is een ‘alles-in-een-systeem’ dat ontwikkeld is als centraal verwarmingssysteem en daarnaast voorziet in huishoudelijk warm tapwater. Als extra voordeel kan airconditioning (koeling) eenvoudig geïntegreerd worden. Met lucht als energiebron wordt niet alleen de CO2 uitstoot aanzienlijk verminderd maar kan tevens fiks bespaard worden op de stookkosten.

Het Toshiba Estia Powerful systeem leent zich uitstekend voor zogenaamde monovalente toepassing. Dat wil zeggen dat een gasaansluiting niet meer nodig is omdat het systeem de gehele verwarmings- en warmwaterbehoefte voor zijn rekening kan nemen. Zelfs bij een buitentemperatuur van -5°C wordt een watertemperatuur van 60°C nog steeds gegarandeerd. Het buitendeel heeft een zeer nauwkeurige temperatuursensor die zelfs corrigeert als er direct zonlicht op de unit valt waardoor de temperatuur van de verwarming en het geleverde warme water stabiel blijft.

 

 • De Toshiba Estia Powerful kan worden ingezet bij nieuwbouw maar kan in bestaande situaties ook als vervanging van, of aanvulling op bestaande systemen toegepast worden. Zo kan efficiënter en milieuvriendelijker in de verwarmings- en warm waterbehoefte worden voorzien.
 • De afstandsbediening, met uitgebreide weektimer, is eenvoudig in gebruik.
 • Huishoudelijk warmwatervoorziening tot 75ºC met ingebouwde anti legionella schakeling.
 • Standaard geschikt voor koeling.
 • Uitgebreide functies zijn beschikbaar zoals silent modus en buitentemperatuur afhankelijke regeling van de watertemperatuur.
 • De terugverdientijd van een Estía warmtepomp is minder dan 5 jaar.
 • Installatie zonder hak-, breek- en graafwerk. Flexibel systeem voor vrijheid in plaatsing en discrete afwerking.
 • Verwarming tot -25°C buitentemperatuur.
 • Om te voorkomen dat zich op het buitendeel ijsvorming ontwikkeld is de bodemplaat voorzien van een verwarmer.
 • Uw interesse gewekt? Klik u hier.

HYBRIDE

Bij hybride toepassing wordt de ESTIA lucht-water warmtepomp gecombineerd met een (doorgaans bestaande) CV ketel. Vaak wordt dan gekozen voor de HWT-401HW met een nominaal verwarmingsvermogen van 4,0 kW. Zelfs bij extreme buitentemperaturen van -15°C levert de Estia HWT-401HW nog 3,73 kW verwarmingsvermogen. Ook de HWT-601HW, met 6,0 kW nominaal verwarmingsvermogen is een goede optie, zeker als er de wens bestaat in de toekomst de installatie all-electric te maken. Bij extreme buitentemperaturen van -15°C levert de HWT-601HW nog 4,75 kW verwarmingsvermogen. Bij vragen over de capaciteit en geschiktheid van de diverse modellen kunt u altijd contact op-nemen met Intercool. De in de Estia geïntegreerde regeling is zowel geschikt voor hybride- als (mogelijk toekomstige) monovalente toepassing.

De Estia lucht­water warmtepompen zijn, in tegenstelling tot de meeste hybride warmtepompen, standaard ontworpen voor toe­passing tot buitentemperaturen van ­20°C Indien de woning in de toekomst door isolatie en/of laagtemperatuur aanpassingen geen aanvullende CV ketel meer nodig heeft, kan voor aanvullen­de verwarming eventueel gebruik worden gemaakt van het standaard ingebouwde 3 kW elektrische back­up­element. Het back­up element wordt bij hybride toepassing niet gebruikt. De Estia is standaard geschikt voor toekomstige aansluiting van een warmtapwatervat. Zo bouwt u de woning in de toekomst eenvoudig om van hybride naar all­-electric.

Estia bedrijfsregeling

Regeling 1: exclusief warmtepompbedrijf
Bij buitentemperaturen hoger dan 10°C zal alleen de warmte­pomp in bedrijf zijn. Door de relatief hoge buitentemperaturen levert de Estia zeer hoge rendementen.

Regeling 2: hoofdzakelijk warmtepompbedrijf
De CV ketel wordt alleen vrijgegeven als de buitentemperatuur onder een bepaalde ingestelde temperatuur komt en als de warm­ tepomp de gewenste doeltempera­tuur niet haalt.

Regeling 3: hoofdzakelijk CV bedrijf Beneden een buitentemperatuur tussen ca. 0 en 5°C wordt de CV ketel continu vrijgegeven. Om optimaal van de warmtepomp gebruik te maken dient de watertemperatuur van de CV ketel zo laag als mogelijk te worden ingesteld. Bij tapwaterbedrijf, storing van de CV ketel en/of als de watertemperatuur in het bereik ligt van de warmtepomp zal de Estia ook bij lage buitentemperatu­ren, in tegenstelling tot de meeste hybride systemen, in bedrijf zijn. Dat is een groot voordeel.

Temperatuurregeling bij hybride toepassing

Primaire regeling; De primaire regeling van de Estia zorgt bij verwarmingsvraag op basis van de buitentemperatuur afhankelijke regeling voor een variabele watertemperatuur, hierbij wordt de snelheid van de inverter compressor nauwkeurig geregeld. Het gebruikte temperatuurtraject wordt nauwkeurig ingesteld op basis van de individuele toepassing. De warmtepomp werkt samen met de CV ketel op basis van de 3­zoneregeling waarbij de regeling van de Estia leidend is. Secundaire regeling
Een secundaire regeling is nodig indien niet met een zonere­geling (motorkleppen op vloerverwarming/thermostatische kranen op radiatoren) wordt gewerkt. Zonder zoneregeling is een ruimtethermostaat benodigd in de hoofdruimte (meestal woonka­mer). Indien de ruimtetemperatuur daalt beneden de ingestelde temperatuur zal de ruimtethermostaat zorgen voor vrijgave van de warmtepomp en indien noodzakelijk, de CV ketel. Voor details over de regeling is een gedetailleerde beschrijving beschikbaar.

Systeemopbouw

Naast de standaard combinatie buitendeel met hydromodule zijn voor hybride toepassing de volgende materialen benodigd:­

 • Buffervat
 • openverdeler passend bij de installatie (bijvoorbeeld 50 of 100 liter)

Thermostaat

De standaard toegepaste ruimtethermostaat is de IT­500 welke via een app kan wordenbediend. Uiteraard kunnen ook andere thermostaten worden toegepast. Een WiFi thermostaat is beschik­baar die regelt op de watertemperatuur van het systeem.

Copyright Vince ClimateControl 2023